Jurkjes

Jurken, dat waren dingen die ze in die tijd (1995) in LEGOland (nog) niet kenden. De vrouwtjes hadden daar gewoonweg altijd de broek aan. In Het Land van Ooit liepen freules, jonkvrouwen en hofdames uitsluitend in prachtige jurken en gewaden rond. Ik moest dus opzoek naar een manier om jurken van LEGO te maken.

Eigenlijk was de oplossing heel simpel: naaien! Van de lapjes die we thuis over hadden naaide ik piepkleine jurkjes voor de LEGO hofdames. Hiervan zelfs ook weer de werkbeschrijving van toen ik 10 was:

Het naaien ging me uiteraard snel vervelen en het resultaat was vrij lelijk. Later ben ik de jurkjes gaan lijmen. Daardoor werden ze steviger en behielden ze hun vorm. Maar ook daarvan was het resultaat nu niet bepaald om over naar huis te schrijven. Veel heb ik er dus niet gemaakt.

Vorige week, tijdens LEGOworld in Zwolle, zag ik tot mijn verbazing dat LEGO ooit dezelfde oplossing had bedacht. Ik had er tot op heden nooit van gehoord, maar in 2004 heeft LEGO zelf een prinsesje met stoffen jurkje op de markt gebracht. Zowel als koelkastmagneetje als sleutelhanger. Dit is tot nu toe het meest Ooitse poppetje van LEGO dat ik ken. Mocht iemand er nog een hebben, dan kan hij of zij mij daar heel blij mee maken.

Baroccoco Ensemble en Gouverneur (uit het eerste fotoboekje van Het Land van Ooit 1990)

De meest bijzondere jurk die ik maakte was voor een Ooiter waarvan ik de naam niet ken. Ze had een enorme blauwe jurk; alsof er een strijkplank in zit. Ik heb er een foto van dat ze meedanst op de muziek van het Baroccoco ensemble. 

Omdat deze jurk zo breed was, heb ik besloten deze van LEGO te maken en niet zelf te naaien. Er bestaan immers van LEGO ronde plaatjes die ietsjes aflopen (voor lantaarnpalen e. d.). Met een stukkie papier maakte ik daar zo een jurk van. 

Later heb ik het papier vervangen door plakband. Plastic blijft immers langer goed en als je het lakt geeft het een mooiere glans. Ik decoreerde het geheel – om het af te maken – met bloemetjes. Die zijn er met secondenlijm opgezet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.