De eerste werkbeschrijvingen

Ik weet niet meer precies wanneer ik begonnen ben met het maken van de eerste werkbeschrijvingen voor Het Land van Ooit van LEGO. Ik geloof dat het tussen mijn 9e en 12e levensjaar moet zijn geweest. In een schoolschriftje tekende ik de bouwwerken na met aanwijzingen. Zo kon – mocht alles ooit afgebroken worden – alles weer makkelijk opgebouwd worden. Zo ontstonden uitvoerige tekeningen van Het Roze Kasteel en verschillende Ooiters. Deze tekeningen hebben later nog gediend als uitgangspunt voor nieuwe ontwerpen.

Voor het maken van niet-LEGO onderdelen gebruikte ik voornamelijk Fimo-klei en etiketten waar ik vervolgens op tekende. Ik naaide zelfs kleine jurkjes voor de hofdames. Ook daarvoor had ik een beschrijving gemaakt. 

Later kreeg ik de eerste tekenprogramma’s op de PC een beetje onder de knie. Met zo’n ouderwetse printer met een inktlint maakte ik een vel vol basispoppetjes, waar ik me vervolgens met pen en stift op kon uitleven. Tekende ik eerst nog poppetjes die ik al in elkaar gezet had, nu kon ik eerst een ontwerpje tekenen om ze vervolgens te gaan bouwen.

De aanpak eerst een ontwerp te maken en minder lukraak aan de slag te gaan was de eerste stap naar een meer professionelere benadering. Zo kon immers eerst worden overwogen of het ontwerp wel de moeite waard was om uit te voeren. Van bovenstaande voorbeelden heb ik uiteindelijk alleen Arend ooit echt gemaakt. (Maar wellicht dat dat nog eens kan veranderen.)

Tegenwoordig gebruik ik de printjes van het basispoppetje die ik nog over heb nog steeds om schetsjes op te maken. Een mooi voorbeeld daarvan is een potloodschets van Freule Snip Snap Lieve, de Freule van de Rode Loper die ik afgelopen jaar maakte. Helaas heb dit ontwerp nog niet uitgevoerd. Maar wat niet is, kan nog komen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.