Beprinten van LEGO-poppetjes

De resultaten die ik behaalde met het met de hand schilderen van de LEGO-Ooitertjes (waarover ik eerder al schreef: De Gouverneur en De andere ooiters), waren nog niet helemaal naar mijn zin. Het blijft immers duidelijk te zien dat ze geschilderd zijn, terwijl het nu juist zo gaaf zou zijn als een zelfontworpen LEGO-figuurtje eruit ziet als een origineel exemplaar van LEGO®. Daarvoor moest ik opzoek naar een manier om de figuurtjes te printen. Bijkomend voordeel daarvan is dat een print ook makkelijker te reproduceren is dan een schildering. Bovendien kun je in een print veel meer details opnemen.

Op zoek naar een manier om te printen op plastic, kwam ik de website van het MCN (Minifig Customization Network) tegen. Er blijkt een heel netwerk te zijn van mensen die de befaamde LEGO-poppetjes een make-over geven! Je vindt er werkbeschrijvingen en templates voor opdrukken, capes, jassen en aangepaste onderdelen. Zo ontdekte ik het zogenaamde ‘water-slide decal’ wat ook veel in de modelbouw wordt gebruikt. Het is een transferpapier voor plastic; je print op dit papier wat je op je plastic voorwerp wilt hebben en je kunt aan de slag. Nadat je de opdruk water-proof hebt gemaakt met een laag blanke lak, week je het bovenste laagje los in water en legt dat op de juiste plek. Als het droog is, werk je de opdruk af met een tweede laag blanke lak, waardoor deze beschermd wordt en je zult versteld staan.

DeelA4decalprintMaar voordat ik daaraan kon beginnen, moest ik eerst een aantal digitale ontwerpen maken om te kunnen printen. De velletjes decal papier zijn niet goedkoop; ongeveer EUR 3,- per vel! Dat vel moest dus wel helemaal vol voordat je kunt gaan printen. En er kunnen me veel poppetjes op een vel… Nadat ik een heel vel vol had, (zie afbeelding hiernaast) kon ik aan de slag. De meeste ontwerpen had ik meerdere malen afgedrukt. Als het zou mislukken, kon ik het nog een keer proberen en als het er  goed zou gaan, kon ik er meerdere maken om wellicht te verkopen in mijn eigen BrickLink winkeltje.

Het grootste probleem waren de kleuren. Het decal papier is wit, zodat ik ook lichte of witte oprukken kan maken op donkere poppetjes. Als de kleur van de opdruk hetzelfde is als van de ondergrond, moeten die kleuren uiteraard wel hetzelfde zijn. Op internet is dan wel een lijst beschikbaar met de LEGO-kleurcodes, maar het uiteindelijke resultaat verschilt per printer! Je kunt natuurlijk uit den treure proberen de kleuren precies goed te krijgen, maar uiteindelijk ben ik toch maar gaan printen. Op hoop van zegen!

Ooiter 1De opdruk bleek erg kwetsbaar; het blijft als het ware als een dun laagje op het papier liggen. Je kunt de blanke lak dus niet, of heel moeilijk met een kwast aanbrengen, want je veegt het er simpelweg af. Je moet de lak dus spuiten! Daarna moet je uiterst voorzichtig te werk gaan; de decal toplaag is erg fragiel. En als de laag blanke lak breekt, kun je lelijke randjes krijgen, zoals bij de Ooiter hiernaast. Na een aantal keer oefenen (dat kost dus een aantal poppetjes) kreeg ik het te pakken. En dan kun je niet meer stoppen! Het resultaat is zo gaaf, zeker in combinatie met stoffen onderdeeltjes zoals dit rokje (links) en de onderdelen van giethars zoals de pruik van de Luie Lakei (onder)! Maar daarover later meer.

Nu nog uitzoeken of ik ze eigenlijk wel mag verkopen…?

Lakei Livrij de Luie Lakei Zeeheer Stallenknecht Dekswalker

Eén reactie

  1. Geweldig Paul,

    Je poppetjes gaan er steeds meer uitzien alsof ze zo uit de Lego fabriek zijn komen rollen!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.