Glazen Sleep

Omdat iedere Ooiter zich te voet of te paard door Het Land van Ooit verplaatste, waren er nooit auto’s te zien. Toch waren er drie unieke voertuigen in Het Land van Ooit die in Het Land van Ooit van LEGO® niet mogen ontbreken; de Glazen Sleep, de Yurruku en natuurlijk de Luiwagen. Ik zal ze alle drie behandelen, maar we beginnen natuurlijk met de Glazen Sleep; de belangrijkste van deze drie.

Glazen Sleep

Glazen_sleep_ad3_3
de Glazen Sleep in A.D. 4 (1992)

De Glazen Sleep was de zilveren koets waarin de graaf en gravinne van Ooit elke dag een ronde door het park deden. Iedere Ooiter was verplicht de graaf en gravin te begroeten, elke keer als de koets langs kwam. Ook de bezoekers werden in Oram Doram Doridam; het poppentheater, aangespoord het grafelijk paar – door Stor de Bostor betoverd tot twee zwartnekzwanen; te begroeten.

Glazen-Sleep_1995
de Glazen Sleep van LEGO in 1995

Reeds in 1995 bouwde ik de Glazen Sleep van LEGO-blokjes. De twee zwanen maakte ik van knutselschuim. Op de foto is ook de eerste versie van de Luie Lakei te zien. De tekening die ik van dit bouwsel maakte werd later het uitgangspunt voor een nieuw ontwerp.

Legoontwerpglazensleep_2
Bouwtekening 1995

Hiermee ging ik aan de slag in LDraw. Ik maakte het onderstaande ontwerp. De grijze blokken zouden eigenlijk verchroomd moeten zijn. Die blokjes bestaan wel, maar zijn bijna onbetaalbaar. De wielen zijn geverfd, die bestaan namelijk niet in wit, maar alleen in bruin en zwart.

Glazen sleep2
LDraw model

Glazen Sleep van LEGO 2009
Het uiteindelijke resultaat

Zwaan1Ook voor de twee zwartnekzwanen maakte ik een ontwerp. Daarvoor had ik inspiratie opgedaan tijdens LEGO-World in Zwolle. Om de zwanen ook echt in de koets te krijgen, moest ik het ontwerp twee nopjes breder maken. Het uiteindelijke resultaat is dus wat breder geworden dan het ontwerp.

7 reacties

 1. Hoi Paul,

  Ik blijf me erover verwonderen wat je allemaal met Lego voor elkaar krijgt.
  Die tweede versie van Glazen Sleep is prachtig, vooral ook door die zwaantjes.
  Misschien een domme vraag, maar waarom schilder je de koets niet gewoon in chroom? Je hebt de wielen tenslotte ook wit geverfd.

  Ben benieuwd naar je volgende post!
  Groetjes
  John

 2. Hoi John,

  Ik moet je eerlijk bekennen dat ik nog niet opzoek ben geweest naar chroomkleurige verf. Bestaat dat?
  Ik heb wel zilver, maar dat spiegelt niet. Voor de grote spiegels in het Roze Kasteel heb ik aluminiumfolie gebruikt, maar voor de buitenkant van een koets lijkt me dat minder geschikt (te kwetsbaar).

  Groeten,
  Paul

 3. tegenwoordig hebben ze zilveren wielen

 4. Hoi Paul,
  Je zou toch zeggen dat er bij een goeie modelbouwwinkel wel zoiets is als chroomverf?
  Hoe doen die classic-car modelbouwers dat dan? Die dingen stikken van de chromen onderdelen. Toch?
  Ik heb zo’n gevoel dat je er wel een goeie oplossing voor vindt, Paul!

 5. Dag John,

  Ik heb het inderdaad al uitgezocht en de verf ook gevonden. Het is alleen in spuitbussen te verkrijgen. Voorlopig ga ik er nog maar even niet aan beginnen. Maar wie weet, ooit?

 6. Pingback:Betoverende foto’s van de Glazen Sleep | Het Land van Ooit van LEGO – Weblog

 7. Pingback:Betoverende foto’s van de Glazen Sleep – Ooitgebouwd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.