LED verlichting in het Manegetheater

Licht in donkere tijden

Zoals in mijn vorige bericht al verteld, was het tot voor kort pikke donker in het Manegetheater. Daar moest dus nog verandering in komen.

Op internet ben ik daarom opzoek gegaan naar LED verlichting. LED is energiezuinig en de lampjes veroorzaken nauwelijks hitte, dus zijn ze uitermate geschikt voor gebruik met LEGO-blokjes. LED is er in allerlei soorten en maten, maar het meest geschikt leek mij de LED-strip. Type op Google LED-strip in en je vindt zo een keur aan webwinkels die deze strips aanbieden. Maar goedkoop is het niet, maar ja LEGO-blokjes zijn ook niet goedkoop.

Rgb_led_strip_12volt
De flexibele RGB LED-strip, heeft een plakrand en is om de 5 cm af te knippen

Ik ontdekte de RGB LED-strip. Die strip heeft LED-lampjes die alle kleuren licht kunnen maken. Met een regelaar of afstandsbediening is de kleur dan in te stellen. Dit leek me uitermate geschikt voor een theater, aangezien theaterlicht ook van kleur verandert. De strip plakt aan de achterkant, zodat je die makkelijk kunt bevestigen. Daarnaast is de strip om de 5 cm af te knippen. Door te solderen kun je de strips zo lang maken als je zelf wilt. Je hebt dan we de juiste trafo nodig.

Voor de binnenkant van het dak had ik vier delen van 40 cm nodig die ik onderling verbond met elektriciteitsdraad in vier kleuren; rood, groen, blauw en wit. Daarvoor moest ik de soldeerbout weer opduikelen, die ik in lange tijd niet meer gebruikt had (zo’n LEGO-hobby is toch veelzijdiger dan ik dacht).

Spa53232Spa53236
De binnenkant van het dak en de verbinding tussen de vier delen van de LED-strip
SPA53240
De lampjes doen het!

Na een avondje ploeteren met de soldeerbout, kon ik de LED-lampjes in de binnenkant van het dak plakken. De draadjes zijn netjes weggewerkt en de stekker kan in het stopcontact. Het resultaat was super! Door het dak op de arena van het Manegetheater te plaatsen kun je door de deurtjes naar binnen kijken, als een grote kijkdoos zeg maar.

Spa53037Spa53056
Door de grote deuren kun je als in een kijkdoos naar binnen gluren…
Spa53044Spa53053
Door de zijdeur komt een bezoeker naar binnen, de bezoekers houden de handen veilig buiten de gouden hekjes.

Voor meer foto’s kijk op: Flickr set Manegetheater

3 reacties

  1. René Valk

    Zo zie je maar weer OOIT komt het goed !!!!

  2. Heel erg leuk!
    Mag ik vragen wat u met het land van ooit heeft?
    Groet van een oud-ooiter.

  3. Pingback:Theaterlicht in het Manegetheater – Ooitgebouwd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.