Poppen van Ooiters

Voor wie Het Land van Ooit van LEGO volgen op Facebook zal het niet nieuw zijn dat ik het afgelopen jaar bezig ben geweest met het bouwen van poppen van Ooiters. De poppen zijn ca. 45 cm hoog en uiteraard volledig gebouwd van LEGO-steentjes.

Het Land van Ooit poppen LEGO
De Gouverneur, de Luie Lakei en Sap de Aardwortel

De Gouverneur

De inspiratie voor de Gouverneur kwam van een fotootje uit het allereerste fotoboekje van Het Land van Ooit. Daarop staat de Gouverneur in de Blauwe Tuin (het restaurant in het Roze Kasteel). Het leek me een leuke uitdaging om – in de lijn met het Oram Doram Doridam poppentheater – van de Gouverneur een staande pop te maken van ca 45 cm hoog.

Sculpturen bouwen van LEGO-steentjes is echt een uitdaging. Ronde vormen creëren met rechthoekige steentjes is lastig. Gelukkig heeft LEGO zelf ooit een aantal sculpturen als doos op de markt gebracht, dus ik kocht er twee om eens te oefenen. En zou bouwde ik o.a. dit schattige draakje, een voor LEGO-verzamelaars fameuze set.

LEGO Draakje set 3724
LEGO Draakje (set 3724)

Daarop volgend ging ik eerst aan de slag met ontwerppapier. Dit is papier met ruitjes in de exacte afmetingen voor LEGO-blokjes. Dit om eerst een inschatting te krijgen van de verhoudingen en de afmetingen. Ik bouwde gek genoeg eerst de schoenen en schakelde na de onderbenen over naar het hoofd. De hoed was een extra uitdaging vanwege de twee ronde ringen, ofwel de ‘hamburger’ zoals Kloontje het altijd noemde. De hoed moest immers zowel rond worden, als ietwat schuin naar achter gekiept op het hoofd komen. Als oplossing daarvoor heb ik ronde 2×2 plaatjes aan elkaar geregen met een flexibele buis/montagedraad.

Hoofd Gouverneur
Na de schoenen, bouwde ik eerst het hoofd.

In het digitale ontwerpprogramma van LEGO, LEGO Digital Designer, kun je volop experimenteren met alle LEGO-onderdelen die je maar kunt bedenken. Daarom maakte ik in dit programma een digitale kopie van het hoofd en de schoenen om – al experimenterend – tot een ontwerp voor het lichaam te komen. Tegelijkertijd moet je wel in de gaten houden welke onderdelen er in welke kleur beschikbaar zijn (en betaalbaar – ook niet onbelangrijk), dus hield ik ook Bricklink goed in de gaten. Zodoende kwam ik tot het volgende ontwerp, waarin ik voor de plooien in de lange jas o.a. Star Wars ruimteschip-onderdelen heb gebruikt en voor de armen bovenlijfjes van poppetjes. Daarbij kunnen het hoofd en de armen draaien.

Gouverneur LDD
Digitale ontwerp voor de Gouverneur.

Nadat alle onderdelen binnen waren, kon ik eindelijk de pop helemaal in elkaar zetten, waarna ik alleen de staf nog even goud moest spuiten. Met name de armen bleken erg gammel, maar door een paar kleine veranderingen werd dat al minder. Inmiddels is de pop voor het grootste deel gelijmd om beter stand te houden tijdens tentoonstellingen en heeft hij een eigen, speciaal op maat gemaakte transportdoos.

De Gouverneur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.