Ooit Mozaïek

Portretten

Met LEGO-blokjes kun je niet alleen bouwwerken bouwen, je kunt er ook mozaïeken mee maken. Het moet nu ongeveer een jaar geleden zijn dat ik begon aan mijn eerste mozaïek. Na afronden van de bouw van het Manegetheater had ik een aantal van die grote 48×48 nops grondplaten over. Het leek me leuk voor de verjaardag van mijn vader een portret van hem te maken. Al gauw kreeg ik de smaak te pakken en maakte ook een portret van mijn broer, die nu boven de TV in mijn woonkamer hangt.

Mozaïek maken

Er zijn twee manieren waarop je mozaïek kunt maken met LEGO-blokjes.

1) blokjes (of plaatjes) met nopjes omhoog naast elkaar plaatsen

2) plaatjes (of blokjes) op elkaar stapelen

Voor methode 1) kun je natuurlijk borduur-voorbeelden nemen of zelf een mozaïek bedenken. Een goed hulpmiddel daarbij zijn ruitjespapier en grids. Die kun je hier downloaden en vervolgens uitprinten. Met kleurtjes maak je dan zo je eigen ontwerp. Er is ook een grid voor methode 2). Zo kun je bijvoorbeeld ook een tekening of foto nemen en die overtrekken op het grid. Je legt dan het grid over de tekening en plakt ze tegen het raam. Dan schijnt de afbeelding door.

Ik wilde zelf echter portretten maken die bijna fotografisch zijn met veel verschillende kleuren. Door op de computer de foto’s te verkleinen tot 48×48 pixels en vervolgens in te zoomen, zie je duidelijk de losse pixels. Het enige wat je dan nog moet doen is het aantal kleuren verminderen en vervangen door de bestaande LEGO-kleuren. Het is dus handig om te weten welke blokjes er ooit in welke kleur zijn gemaakt. Daarvoor heb ik voor mezelf een hulpmiddeltje gemaakt: een lijst met alle kleuren en welke blokjes er in die kleur zijn verschenen: Mozaïek kleurtabel_v2

Een voorbeeld: Eerst de foto van mijn broer Mark en daarna de ingezoomde versie in LEGO-kleuren

Mark1a

Met dit voorbeeld in de hand is het alleen een kwestie van de juiste blokjes vinden en die op de grondplaat vastdrukken. Een mooie lijst eromheen en het kan aan de muur!

Methode 2) is wat ingewikkelder. Daar heb je immers te maken met de zijkant van LEGO-blokjes en plaatjes en die zijn niet vierkant (de verhouding van een 1×1 plaatje is 2 hoog:5 breed).  Simpelweg inzoomen op een plaatje op de computer is er dan dus niet bij. Wel zijn LEGO-plaatjes kleiner, dus je kunt meer detail maken. Ook kun je kleuren ‘mengen’ door bijvoorbeeld twee kleuren steeds af te wisselen na elkaar. Daarom wilde ik deze methode gebruiken voor de mozaïek van het logo van Het Land van Ooit. In die vlag zit namelijk een verloop van wit naar lichtblauw en die kun je alleen op die manier maken.

Ik ging aan de slag op de computer. Ik wilde weer de pixels als uitgangspunt nemen. Daarom moest eerst de afbeelding worden uitgerekt. De plaatjes hebben immers de verhouding 2:5, dus de hoogte van afbeelding moest met een factor 5:2 worden vervormd. Daarnaast wilde ik de breedte van de mozaïek beperken tot maximaal 100 nopjes, de afbeelding werd dus 100 pixels breed.

Daarna volgde het omzetten naar LEGO-kleuren en het terugvormen van de verhoudingen. Zo ontstaat er een grid van pixels in dezelfde maat als de LEGO-plaatjes.

Voordat ik ben begonnen met de bouw van deze mozaïek, heb ik deze eerst op de computer, in LDRAW gezet. Dat is handig omdat je dan makkelijker een lijst met benodigde onderdelen kunt maken. Je weet dan precies wat je nodig hebt zodat je op BrickLink nooit teveel bestelt. Daarbij kun je makkelijk een bouwbeschrijving maken, waardoor de daadwerkelijke bouwtijd veel korter is. Het bleek echter een zeer tijdrovende klus om de hele mozaïek op de computer te bouwen.

Fase1-schild

De bouwbeschrijving telde uiteindelijk zo’n 200 stappen, waar ik per stap ongeveer 10-15 minuten over gedaan heb om het daadwerkelijk van blokjes te bouwen. Totaal dus z’n 40 uur werk, naast al die uren op de computer die ik niet bijgehouden heb (ik schat zo’n 120 uur).

Uiteindelijk bleek de constructie echter niet sterk genoeg. De hoge stapel plaatjes brak onder zijn eigen gewicht. Alleen door het geheel voorzichtig op een plank te leggen, kon ik het vervoeren. Dat is natuurlijk niet praktisch en daarom heb ik om het geheel een lijst gebouwd, ook van LEGO-blokjes. Door de blokjes in de lijst te draaien t.o.v. de blokjes in de mozaïek, zo dat de nopjes naar voren staan, krijg je een stevige constructie. Zie hier het eindresultaat:

Het Land van Ooit van LEGO Mozaiek

11 reacties

  1. wauw wat is dat logo van het land van ooit
    op de tafel mooi zeg
    alleen jammer dat die nu net stuk is gegaan
    die was echt heel mooi.
    groet en tot ooit tamara

  2. danielle out

    hij is echt gaaf.

    groetjes danielle

  3. Paul zoals wij als ooiters al van jou gewend zijn het is echt prachtig ! Zorg maar dat hij goed te vervoeren is voor de Ooit reünie die als alles doorgaat dit jaar nog wordt gehouden !
    Proficiat met dit zoveelste “Ooit Kunstwerk”!

  4. Tamara, het mooie van LEGO is dat je het altijd weer in elkaar kunt zetten! De blauwe lijst zorgt er nu net voor dat ie niet meer uit elkaar valt!

    Danielle, bedankt voor je reactie!

    Renxe9, ik moet er alleen nog een mooie, stevige doos voor maken en dan valt er wel wat te regelen. Ik wacht de uitnodiging vol verwachting af. En hou het in de gaten, want er beloven nog meer “Ooit Kunstwerken” aan te komen!

  5. Lieve hemel! Waar haal je toch altijd weer de tijd en de creativiteit vandaan…
    Goed om te zien dat het Ooit-gevoel toch nog bij sommigen leeft na al die jaren!
    Op de volgende re-unie wordt het een stuk rustiger dan op de eerste, vrees ik.
    Toch moet er een grote zaal wotrden afgehuurd want Paul, we willen zoveel mogelijk van
    jouw werk in het echt kunnen bewonderen! Tot Ooit!!
    groet van ‘Luie’ Luc

  6. Wow!
    Had niet door dat deze ondertussen al af was. En ondertussen is hij al weer aan een ander stukje Ooit aan het solderen 😉
    Hij is prachtig! Ik had niet verwacht dat ie ook diepte zou krijgen. Erg mooi!

  7. Dag Luc,

    Het geheel wordt zo’n vijf vierkante meter groot, waar je aan alle kanten omheen kunt lopen. Een grote zaal is op den duur dus zeker nodig om het tentoon te stellen. Zo ver ben ik alleen nog lang niet, maar ik zet alles op alles om het zo snel mogelijk af te krijgen. Ik laat heel graag mijn werk zien op de Ooitse reunie, maar wanneer kan ik die ongeveer verwachten? Dan kan ik er naar toe werken. Dat werkt als extra stimulans!

    Tot Ooit!
    Paul

  8. Leonie, solderen? Ssst! Je verraad bijna dat het Manegetheater nieuwe verlichting krijgt.
    En voor wie het wil weten; ik werk momenteel ook aan een nieuw Roze Kasteel dat een stuk groter wordt dan de vorige en aan Waterloo dat oevers krijgt met paden en bankjes en waar ruimte komt voor boompjes voor overleden kinderen.

  9. Hoi Paul,
    Knap werk, hoor. En geen kinderachtig formaat ook! Ik wed dat-ie een centimeter of 60 breed is?
    Maar waar haal je toch de tijd vandaan om dit moois eerst allemaal uit te dokteren en vervolgens in elkaar te zetten?
    Heb je een sabbatical genomen of zo?
    Ik hoop trouwens dat je op onze bijeenkomst in juni ook het één en ander wil laten zien. Zou ik erg leuk vinden en ruimte is geen probleem, die maken we gewoon!
    Wat me overigens in de vorige post aangenaam verraste, waren de Ooitse naamborden. Die had ik nog niet eerder gezien. Dat soort details maken het helemaal af! Prachtig!
    Groetjes
    John

  10. Dag John,

    Hij is zelfs 83 cm breed en weegt zo’n 4 tot 5 kilo.
    Qua tijd zit ik momenteel royaal. Ik werk twee dagen in de week en bekleed daarnaast een ambt dat 2 tot 3 avonden plus een halve dag per week kost. Er zijn dus per week 3 tot 4 dagen en avonden over om aan dit project te werken. Elk verloren uurtje steek ik er op dit moment in. Dan heb ik in juni ook iets om te laten zien natuurlijk!

    Groeten,
    Paul

  11. Ach, het leven van een ambtsdrager gaat werkelijk over rozen!
    ….en verder zei je iets dat ik graag wilde horen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.