Een Ooitse Lantaarn

Het is alweer geruime tijd geleden dat ik iets nieuws op deze site plaatste. De tijd ging vooral op aan het op orde krijgen van de nieuwe site en uiteraard alle tentoonstellingen en evenementen waar ik de afgelopen tijd ben geweest. En ik kan ook niet ontkennen dat het ik me de afgelopen tijd meer op andere zaken heb gericht. Toch werd het hoog tijd om weer eens iets nieuws te bouwen.

De RGB LED-strip

Een jaar of vijf geleden monteerde ik een RGB LED-strip in het Manegetheater. Ik schreef daar toen over op mijn weblog die inmiddels integraal op deze website staat. Een jaar later verving ik die strip door losse LED’s wat een nog veel theatraler effect gaf. Het resultaat was verbluffend. Ook daarover lees je elders op de site meer. De RGB LED-strip die ik uit het Manegetheater sloopte, heeft nog jaren in een doos gelegen om er ooit nog eens iets mee te doen. Maar wat?

Lamp2Onlangs had ik eindelijk de inspiratie voor een toepassing. Het werd een lamp – of eigenlijk meer een lantaarn – die overigens niet zou misstaan in mijn huiskamer. In één van de vensters van de lantaarn kwam een klein mozaïek met twee zwartnekzwanen – de betoverde graaf en gravin van Ooit.

Uiteraard maakte ik eerst een ontwerpje in het ontwerpprogramma van LEGO®, waarna ik de benodigde onderdelen bestelde. Bijzonder  zijn de gechromeerde blokjes die ik op BrickLink bestelde en de transparante blokjes van Q-bricks.nl en Bricksart. Normaal gesproken gebruik ik liever geen namaak blokjes, maar voor deze keer maakte ik een uitzondering. Transparante blokjes zijn er van LEGO® zelf namelijk nauwelijks beschikbaar.

De LED-strip is op te knippen in stukken van 10 cm. In elke hoek van de lantaarn, monteerde ik zo’n stuk. In het dak zit de RGB controler verstopt, samen met de sensor voor de afstandsbediening. Met deze afstandsbediening kan het licht in elke denkbare kleur worden ingesteld, kunnen de lampjes feller en zwakker worden gezet en kun je programma’s selecteren waarmee de kleuren langzaam of snel veranderen of zelfs gaan knipperen.

En zie hier het resultaat:

Ooit Lantern
RGB Ooit Lantern
Ooit Lantern - detail
Ooit Lantern - whole set

Na 40 cm van de LED-strip gebruikt te hebben, heb ik nu nog 1 meter 20 over. Iemand nog een suggestie waar ik die voor kan gebruiken?

Eén reactie

  1. Stan van den Boom

    die zou ik graag een willen hebben zeg voor op mn nachtkastje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.