Poppetjes: 2023

In 2023 heb ik mijn creatieve mogelijkheden aanzienlijk uitgebreid door de toevoeging van lasersnijden en 3D-printen aan mijn vaardigheden. Deze nieuwe dimensies werden voor mij werkelijkheid nadat ik me eindelijk had ingeschreven voor de introductiecursus bij het plaatselijke fablab. Dit innovatieve fablab biedt een openbare werkplaats met geavanceerde apparatuur, waaronder 3D-printers en lasersnijders, toegankelijk voor het brede publiek. Hier kunnen individuen prototypes verwezenlijken, experimenteren en zich verdiepen in nieuwe technologieën. Hoewel ik al langere tijd van plan was om me aan te melden, kwam het er simpelweg niet eerder van.

De mogelijkheid om zelf capes voor mijn poppetjes te vervaardigen, was een langgekoesterde wens. Door het gebruik van synthetische stof zorgt de laser ervoor dat de randen van de cape dichtgeschroeid worden, wat rafelen voorkomt. Dit elimineert de noodzaak van het coaten van de stof met lijm. Daarnaast snijdt een lasersnijder veel nauwkeuriger dan ik ooit met de hand zou kunnen. Na grondig zoeken vond ik op de lokale markt de perfecte stof: satijn. Deze synthetische stof is niet-elastisch en heeft een prachtige glans. Het eindresultaat is werkelijk verbluffend te noemen.

Met de toegang tot een 3D-printer begon ik ook interesse te krijgen in het ontwerpen van mijn eigen 3D-creaties. Met de hulp van Jasper Speelman, die via Facebook contact met me opnam, slaagde ik erin om mijn eerste hoedjes en pruikjes te ontwerpen. Om deze creatieve reis voort te zetten, besloot ik mijn eigen 3D-printer aan te schaffen, waardoor ik ook thuis aan de slag kon. Met behulp van een speciale app op mijn telefoon lukte het me om scans te maken van enkele hoofddeksels die ik eerder handmatig met miliput had gemaakt. Na enkele aanpassingen en verbeteringen lukte het me ook om deze ontwerpen in 3D af te drukken. Deze hoedjes en pruikjes kunnen nu eindeloos worden gereproduceerd.

Om mijn creatieve arsenaal verder uit te breiden, schafte ik tevens een airbrush aan, waardoor ik LEGO-blokjes en 3D-prints met precisie kon verven. Desondanks zijn er bepaalde aspecten waarbij ik niet om het penseel heen kan en waarbij handmatig werk absoluut noodzakelijk blijft.

Het poppetjes van Sap de Aardwortel heeft twee geprinte onderdelen en een laser gesneden capeje.