De hele zomer in Bennekom!

Het Land van Ooit van LEGO is deze hele zomer te bewonderen in het Kijk- en Luistermuseum te Bennekom!

Vanaf 27 mei tot en met 20 september kun je op dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur langskomen aan de Kerkstraat 1 in Bennekom om Het Land van Ooit van LEGO in het echt te bewonderen. In de tentoonstellingszaal zijn onder meer een 5 meter breed LEGO-diorama te zien van Het Land van Ooit met toelichtende teksten en foto’s op de muren van hoe Ooit ooit was. In vitrinekasten zijn onder anderen Reuzenland en het riddertoernooi te zien. Je waant je zo weer in Het Land van Ooit.

Op woensdag 28 mei, woensdag 18 juni, woensdag 2 juli, zaterdag 19 juli, zaterdag 2 augustus zal ik zelf ook aanwezig zijn om toelichting te geven bij mijn creaties. Dus komt allen!

Meer informatie: Kijk- en Luistermuseum Bennekom

Paul Toxopeus bouwde als jongen al veel met LEGO, maar het is altijd zijn grote passie gebleven. Hij is een echte LEGOkunstenaar, die het sprookjesachtige Land van Ooit helemaal van LEGOblokjes heeft nagebouwd. Deze zomer is zijn werk te zien in ons museum. En… in de bouwhoek kan iedereen zelf met LEGO aan de slag.

LEGO
LEGO is bekend van de gekleurde kunststof blokjes. In 1916 begon Ole Kirk Christiansen in Billund in de houtbewerking. Aanvankelijk maakte hij alleen meubels, maar vanaf 1932 ook houten speelgoed. Rond die tijd kwam de naam LEGO in gebruik, afgeleid van LEgGOdt (speel goed in het Deens).
Na de Tweede Wereldoorlog werd kunststof steeds populairder. In 1947 maakte LEGO voor het eerst plastic bouwstenen met aan de bovenkant ronde noppen en een holle onderzijde. Zo kon je ze makkelijk onderling verbinden. In 1957 kreeg LEGO het patent op een belangrijke verbetering: buisjes aan de onderzijde, waardoor de steentjes op meer manieren aan elkaar verbonden konden worden.

Paul Toxopeus
Paul Toxopeus bouwt met ‘gewone’ LEGO-steentjes de meest fantastische dingen na, precies op schaal. Als kind was Paul helemaal weg van het Land van Ooit; toen al probeerde hij het na te bouwen met zijn LEGO-blokjes. Toen hij in 2008 – als student in Wageningen – hoorde dat het pretpark failliet was, besloot hij een nieuwe poging te wagen om het complex na te maken.

Computer
Hij begon met een ontwerp op zijn computer. Al snel bleek dat hij niet de enige volwassene was die zich met LEGO bezighoudt. Er is een wereldwijde gemeenschap van LEGO-fans, die allerhande websites, software en databases hebben ontwikkeld voor 3D-ontwerpen, inventarisbeheer, het uitwisselen van bouwtechnieken en nog veel meer. Er bestaat zelfs een levendige internethandel in losse onderdelen en bouwinstructies.

Land van Ooit
Uiteindelijk bleef het natuurlijk niet bij computerontwerpen: al snel besloot Paul zijn eerste ontwerp Het Roze Kasteel ook echt te gaan bouwen. Van zijn spaargeld kocht hij de benodigde onderdelen en een pot roze verf (roze blokjes waren toen nog nauwelijks voorhanden) en ging aan de slag in de keuken van zijn studentenhuis. Van het een kwam het ander. De bouwwerken volgden elkaar snel op. Het hele Land van Ooit, compleet met paden, lanen, pleinen, bossen én zijn bewoners werd door Paul van LEGO nagebouwd.

Mee op staatsiebezoek?
Kom naar ons museum en ontmoet Ridder Graniet Sterker-Dan-Ik-Kan-Niet en zijn paard Kos met de Snor. Raak in vervoering van de Engelse tuin en het Roze Kasteel, waar de gouverneur de Anderlandse gasten ontvangt. Neem een kijkje op het Plein van de Huilende Honden. Beleef Reuzenland met de reuzen Dan, Toen en Ooit en hun kleine zusje Kloontje.

Zelf aan de slag
Tijdens de tentoonstelling wordt een bouwhoek ingericht met zóveel steentjes dat je die nooit in één dag kunt stapelen. Een uitdaging voor creatieve LEGOfans en hun (groot)ouders.
En op de volgende middagen zal Paul Toxopeus zelf in het museum zijn om zijn werkstukken toe te lichten en advies te geven over het bouwen ervan:
woensdag 28 mei, woensdag 18 juni, woensdag 2 juli, zaterdag 19 juli, zaterdag 2 augustus.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.