Een nieuw Roze Kasteel

In november 2008 berichtte ik over het Roze Kasteel dat ik had gebouwd. Het was mijn eerste bouwwerk voor Het Land van Ooit van LEGO®. Ik bouwde het met het idee dat het daarbij zou blijven, maar twee en een half jaar later ben ik nog steeds druk aan het bouwen en wordt het project almaar groter. Ik kon toen ook nog niet vermoeden dat ik bijvoorbeeld ook het Manegetheater na zou bouwen.

Al een tijdje ben ik bezig een groot geheel te maken van alle losse gebouwen (Roze Kasteel, Raknest, Manegetheater, Waterloo, de Reuzen, de Yurre, Bellerose etc. en uiteraard nog nieuw te bouwen bouwwerken), zodat er een echt Land van Ooitje ontstaat met paden en lanen waar Anderlandse LEGO-gastjes doorheen kunnen wandelen. Maar zet het Manegetheater en het eerste Roze Kasteel naast elkaar en je ziet meteen dat de verhoudingen zoek zijn. Het Roze Kasteel is in een kleinere schaal en moet zeker anderhalf keer zo groot worden. Werk aan de winkel dus om een nieuw Roze Kasteel te bouwen!

Een nieuw ontwerp

Voor het ontwerp van het nieuwe Roze Kasteel heb ik ervaring opgedaan bij het ontwerp van Villa Hinkeloord. Deze villa is geen onderdeel van Het Land van Ooit, maar staat in Wageningen. Het is een prachtige villa uit 1855 met moderne aanbouw en ingericht als beeldengalerij die voor iedereen gratis te bezichtigen is. De bouw van dit project was een goede oefening ook met de LED-verlichting.

Villa Hinkeloord

Foto 1: Villa Hinkeloord te Wageningen

Villa Hinkeloord LEGO versie

Foto 2: Villa Hinkeloord van LEGO® met LED-verlichting

Villa Hinkeloord

Afbeelding 3: Ontwerp voor Villa Hinkeloord in LEGO®-Draw

Zoals bij alle gebouwen die je – in verhouding met het minifiguur – van LEGO® maakt, zijn de ramen bepalend. In het eerste Roze Kasteel had ik ramen gebruikt van twee nopjes breed, zonder kozijnen. Door die ramen te verbreden naar vier nopjes, wordt het gebouw groter en kunnen er kozijnen in. Het Roze Kasteel had immers prachtige mintgroene en gouden kozijnen. Door het Roze Kasteel groter te maken is er ook een hogere mate van detaillering mogelijk, zoals bijvoorbeeld de mintgroene en gouden vierkantjes in de muren rondom kozijnen en de hoofdingang.

OoitFoto045

Foto 4: Het Roze Kasteel in Het Land van Ooit

Kasteel2

Afbeelding 5: Ontwerp voor Het Roze Kasteel in LEGO®-Draw

IMG_9690

Foto 6: Achteraanzicht (met dank aan Leonie voor de foto)

Kasteel3

Afbeelding 7: Ontwerp achteraanzicht

Met het ontwerp van het eerste kasteel en de villa nog in de vingers, was het ontwerp voor het nieuwe kasteel vrij snel gemaakt. De schilderwerkzaamheden zouden veel meer tijd in beslag nemen. Alle onderdelen in mintgroen, roze en goud moesten immers geschilderd worden. Dat is bijna het hele kasteel!

Schilderen

Nadat alle blokjes besteld en ontvangen waren via BrickLink, kon ik – aan de hand van een bouwbeschrijving van 100 stappen – aan de slag met bouwen. Alle onderdelen die niet roze werden liet ik weg, zodat ik het gebouw in één keer roze kon schilderen. Helaas vond ik geen spuitbus in de juiste kleur roze, dus alles moest met de kwast. Hetzelfde gold voor de mintgroene blokjes, waaronder 142 tegeltjes van 1 x 1. De gouden onderdelen kon ik gelukkig wel spuiten.

SPA54013

Foto 8: Schilderen van roze en mintgroene onderdelen

SPA54007

Foto 9: Spuiten van gouden kozijntjes

SPA54019

Foto 10: Het Roze Kasteel in aanbouw

Verlichting
Om de gordijnen achter de ramen te imiteren heb ik achter alle ramen een stukje semi-transparant plastic geplakt dat ik tegenkwam als hoesje voor een trouwkaart van een vriend van me. In alle kamers van het kasteel kwam LED-verlichting. Omdat dit egaal licht kan zijn, heb ik daarvoor LED-strips gebuikt. Ook wilde ik perse een kroonluchter vlak achter de entree, die ook echt licht geeft. Daarvoor bouwde ik een hyperflux LED-je in een transparant rond blokje van 2 x 2 en bouwde daar de kroonluchter omheen uit de bestaande LEGO-set Grand Emporium. Dezelfde LED-jes bouwde ik in zwarte blokjes van 2 x 2, om daar grondspots van te maken die de gevel van het kasteel belichten.

SPA54049
Foto 11: Kroonluchters in Het Roze Kasteel

SPA54112
Foto 12: Grondspots verlichten de gevel van het kasteel

Het eindresultaat

Om het kasteel meteen in te passen in het geheel dat ik voor ogen heb, heb ik er een gracht bij gemaakt en er een element onder gemaakt van piepschuim. Met dit element kunnen hoogteverschillen zoals sloten en grachten overbrugd worden. Het is de bedoeling dat het hele Land van Ooit van LEGO® op 10 cm piepschuim komt te staan, zodat alle bouwwerken op hetzelfde niveau naast elkaar staan.

Het kasteel is voor het eerst tentoongesteld op 26 juni tijdens het Ooitgetekend-feestje bij John Rabou thuis. Daar stond het op de tekentafel waar John zijn prachtige prenten maakt.

SPA54126

Foto 13: Voorgevel van het kasteel

SPA54179

Foto 14: De graaf en gravin van Ooit zwemmen in de gracht

SPA54124

Foto 15: Restaurant de Blauwe Tuin

Meer foto’s zijn te zien op Flickr.

4 reacties

  1. Het Roze Kasteel heeft nog steeds gouden met mintgroene kozijnen hoor 😉
    Ik had het inderdaad de 26e al gezien maar ik blijf de details (kroonluchter, spots, maar vooral ook de gracht) erg mooi vinden!

  2. Hoi Leonie,
    Oja, sorry, het kasteel staat er inderdaad nog steeds zo bij. Maar omdat Het Land van Ooit niet meer bestaat, heb ik de verleden tijd gebruikt.

  3. We zullen maar hopen dat de ” Grootste ” wens van de huidige eigenaar (die van Bromsnor en Swiebertje) is om het kasteel weer wit te laten maken door diegene die het gaat exploiteren !! (een verkoop eis schijnt) Misschien ook een van de redenen dat er zo moeilijk een koper te vinden is ! !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.