‘Geef de pen door’

Tijdens de modelbouwshow in Goes, afgelopen februari, werd mij gevraagd een stuk te schrijven voor het clubblad van de LEGO-bouwers van ‘de Bouwsteen’. In de vaste rubriek ‘Geef de pen door’ schrijft elk kwartaal een ander clublid over zijn LEGO-hobby. Ditmaal was ik dus aan de beurt. Hieronder mijn verhaal.

Geef de pen door

Door Paul Toxopeus
Paul met Mozaiek
Paul met Mozaiek

Mijn huidige LEGO-avontuur begon in april 2008. Het Land van Ooit was net een aantal maanden geleden failliet gegaan en daar was ik best ondersteboven van. Het Land van Ooit heeft altijd een speciaal plekje gehad in mijn hart. En toe opeens was het er niet meer. Nooit meer op audiëntie bij de Gouverneur en zijn gevolg, nooit meer de Ooitgroet doen en nooit meer touwtje trekken met Reus Ooit. Onvoorstelbaar vond ik dat. En nog steeds overigens.

In die maand bekeek ik mijn oude foto’s en aantekeningen uit de jaren ’90 nog eens. Tijdens mijn jeugd kwam ik jaarlijks op staatsiebezoek in Het Land van Ooit. En elke keer als ik daar was deed ik inspiratie op om thuis mee aan de slag te gaan. Ik knutselde wat af! Een Land van Ooit bordspel was één van mijn creaties, maar het allermooist was natuurlijk de LEGO.
Entree Het Land van Ooit
Entree Het Land van Ooit
In mijn basisschooltijd en ook tijdens de eerste jaren van de middelbare school bouwde ik aan een klein Land van Ooitje van LEGO op mijn kamer. Ik maakte kostuumpjes voor minifiguren en bouwde een grote reus van blokjes. Ook maakte ik aantekeningen van mijn creaties, waaronder het ontwerp voor het kasteel. Tijdens mijn studietijd hebben mijn ouders alles weer afgebroken uiteraard; ik keek ook niet echt meer naar de LEGO om.
Tot dus in april 2008. Het was niet meteen mijn idee om het hele Land van Ooit na te bouwen. Ik had immers – wonend op mijn studentenkamer – geen enkel blokje in huis. Nee, enkel een ontwerp voor het kasteel op de computer leek me wel voldoende. Maar natuurlijk bleef het daar niet bij. Ik ontdekte LEGO Digital Designer en met één druk op de knop had ik de onderdelen bij LEGO besteld. Dat het niet alleen bij het kasteeltje zou blijven moge duidelijk zijn. Vier jaar later in Goes stond ik met een opstelling van 6 m² en de bedoeling is dat het nog verder uitgroeit. Vooral het roze kasteel en de water spuitende poppetjes trekken altijd veel bekijks.
Goes 2012
Goes 2012
Er is de afgelopen jaren een wereld voor me open gegaan die ik voorheen niet kende. Met termen als Bricklink, LDD, LDRAW, LED-verlichting, AFOL, MOC, SNOT, LUG’s, CUUSOO, etc. Ik schrijf o.a. daarover op mijn weblog: hetlandvanooitvanlego.nl/blog ook heb ik sinds kort een Facebook pagina voor Het Land van Ooit van LEGO waarop ik de laatste nieuwtjes deel: Facebook.com/hetlandvanooitvanlego
Ik geef de pen door aan Alex de Jong. Ik vind het zo knap hoe hij ruimtelijke sculpturen maakt. Tijdens clubdagen kan ik ook altijd weer wat van hem leren.

Eén reactie

  1. As a photographer I must say your images are always a charm. Bright sharp and well composed. Thanks for blogging about an old hobby of mine.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.