We mogen weer!

Na een kleine drie jaar is Ooitgebouwd eindelijk weer eens te zien voor publiek! De modelbouw versie van Het Land van Ooit in LEGO-blokjes zal op 10 en 11 juli 2021 te zien zijn op de modelbouwshow in Autotron Rosmalen. Komt dat zien!

Deze Ooitse minifiguren zijn blij dat ze weer naar een show mogen

Drie jaar geleden is Paul Toxopeus gestart met een grondige revisie en restauratie van Ooitgebouwd. Alle afzonderlijke bouwwerken zaten in op maat gemaakte kartonnen dozen die inmiddels flink versleten waren. Alle dozen hadden verschillende maten waardoor het ook zeer ingewikkeld was om alles netjes te vervoeren en op te bouwen. Ook bestaat de wens om door te groeien. Reuzenland is immers nog geen deel van de opstelling, maar er zijn wel al vele elementen van nagebouwd. Maar het opbouwen van de layout kostte zoveel tijd dat uitbreiden eigenlijk geen optie was.

Alle dozen in verschillende maten staan klaar voor het opbouwen in Londen (juli 2017). Met de zwarte piepschuim-blokken werd de opstelling verhoogt.

In 2019 en 2020 is er daarom hard gebouwd aan een nieuwe indeling die makkelijker op te bouwen is. Door de opstelling op te delen in elementen met dezelfde maten konden er ook standaardkisten worden gemaakt. Door goed na te denken over het ontwerp van de kisten kunnen deze nu dienen als een podium waar de opstelling in zijn geheel op staat. Er zijn daardoor nu ook geen tafels meer nodig om Ooitgebouwd op te plaatsen tijdens een evenement of show.

De eerste vijf transportkisten met daarop de grote hal van het Manegetheater. De voor- en zijgevel van het theater zijn losgehaald om het bouwwerk passend te maken voor de kist (augustus 2019)

Hiervoor was het nodig om alle bouwwerken met vijf blokjes op te hogen. Hierdoor kan er reliëf gemaakt worden voor sloten en waterpartijen. Maar ook techniek kan weggewerkt worden. Zoals elektriciteitskabels voor verlichting, een waterpompje voor de Waterloo-fontijn en een aandrijving voor het treintje van de Luie Lakei. Hiervoor zijn wel meer dan 5.000 standaard LEGO-blokjes van 2×4 noppen gebruikt. Eigenlijk zijn alle bouwwerken in de opstelling volledig opnieuw opgebouwd. Dit bood kansen voor het toevoegen van nieuwe elementen zoals verlichting en kleine aanpassingen.

Een proefopstelling van een deel van Ooitgebouwd op de parkeerplaats. De transportkisten dienen als podium voor de LEGO-bouwwerken.

De opstelling is de afgelopen jaren nog eens flink uitgebreid. Zo is het Roze Kasteel uitgebreid met de aanbouw, een nieuw serre en het glazen zelfbedieningsrestaurant de ‘Oranjeboom’. ‘Ooitgedacht aan Waterkracht’ heeft een plek gekregen in de opstelling. Ook nieuw zijn het fort van Stor de Bostor en de Engelse tuin rond het kasteel. In totaal beslaat Ooitgebouwd nu zes vierkante meter en past alles in twaalf houten kisten met een totale inhoud van twee kubieke meter. En daar blijft het waarschijnlijk niet bij. De plannen voor Reuzenland liggen inmiddels klaar. Daar kan de komende jaren nog flink aan gebouwd worden.

Eén reactie

  1. Prachtig veel succes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.