De bouw van het Riddertoernooi

Het Toernooiveld met Riddertoernooi is onderdeel van de uitbreiding van Het Land van Ooit van LEGO® in december 2015. Het is voor het eerst als onderdeel van het geheel te zien geweest op Brick 2015 in Londen.

Het Riddertoernooi is het eerste onderdeel dat niet gebaseerd is op hoe Het Land van Ooit daadwerkelijk was, maar zo als het had kunnen zijn. Het ontwerp is gebaseerd op het boek ‘Ridder Graniet’ waarin prachtige illustraties staan van John Rabou. De mooiste prent is die van het Toernooiveld.

Het Toernooiveld van Ooit volgens John Rabou

Ook verhaalt het boek over de verschillende deelnemers aan het toernooi zoals Ridderman Sterk, Ridder Lapis Lazula, de Drochtpoot, Rak de Reiger en Stor de Bostor. En uiteraard Ridder Graniet zelf, natuurlijk. Elke deelnemer uiteraard in zijn eigen, prachtige toernooiuitdossing. Voor meer platen uit het boek, kun je terecht op de weblog van John Rabou uit 2009: Het eerste prentenboek.

LEGO-ridders

Ook al heeft LEGO® diverse riddersets op de markt gebracht, toch is het assortiment schildjes, zwaarden, helmen en borststukken nog steeds enigszins beperkt. Daarom zijn er in de afgelopen jaren steeds meer van deze accessoires door andere bedrijven ontwikkeld zoals Brickforge en Brickwarriors. Een welkome aanvulling op de inmiddels ook steeds verder uitdijende collectie onderdelen die LEGO® zelf produceert.

Ridderman Sterk, Ridder Lapis Lazula en Stor de Bostor in toernooi tenue

Later kregen de schildjes ook een opdruk met water-slide decal, een techniek die ik in 2009 al eerder gebruikte voor mijn minifiguren.

Schildjes voor het Riddertoernooi met een water-slide decal print
Ridder Graniet, zijn schildknaap en zijn Ridderpaard Kos met de Snor

Actie op het Toernooiveld!

Onderdelen van het Riddertoernooi waren al eerder te zien op LEGO-World 2013 en ook in de zomer van 2014  in een vitrine in Bennekom. Toen enkel nog in losse delen en zonder bewegende onderdelen. Want het is natuurlijk de bedoeling dat de ridders ook daadwerkelijk verwikkeld zijn in een lansgevecht!

Het riddertoernooi op LEGO-World 2013

Bennekom 2014

Ik wilde perse dat de arena dwars over het veld kwam te liggen, zodat het allemaal wat natuurlijker en speelser oogt. Dat was nog best lastig! Gelukkig vond ik precies de juiste vliegtuigvleugel – die ook nog een in het groen beschikbaar was – om de juiste hoek te maken en ook zo dat het net past. Een ketting duwt twee karretjes met daarop de ruiters voort die op een rails staan. De rails zit weggestopt onder de grondplaat. Hieronder de eerste proef met de bewegende paarden:

En het eindresultaat:

Het resultaat vlak voordat het ingepakt werd voor transport naar Londen

3 reacties

  1. Leuk dat juist deze opzet in de 1e Ooitjaren tijdens alleen het hoogseizoen door de “Franse Ridders” is gebruikt ! Misschien heeft dat John Rabou de inspiratie opgeleverd voor zijn tekeningen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.