Het Roze Kasteel 1.0

Het allereerste bouwwerk dat ik ging maken was uiteraard Het Roze Kasteel. Het enige wat ik had waren de bouwtekeningen die ik als een tienjarig maakte. Deze tekeningen die ik nog uit 1996 had, waren mij eigenlijk te simplistisch. Je moet je natuurlijk wel bedenken dat ik het gebouwd had met de LEGO-steentjes die ik toen in huis had. Onderhand woonde ik op mijzelf en de LEGO-steentjes waren niet meeverhuisd; ik had dus totaal geen blokjes in huis.

Legoontwerp007
Het bouwplan uit 1996

roze kasteelIk ging het wat professioneler aanpakken. Het leek me handig een ontwerp te maken op de computer. Niet wetende dat daar gewoon software voor beschikbaar was, ben ik aan de slag gegaan in Macromedia Flash. Ik had daar al eens mee gewerkt tijdens mijn studie, dus het nabouwen van het kasteel moest daarmee te doen zijn. Uiteraard moest ik daarvoor wel eerst elk verschillend blokje apart zelf tekenen. Daar ben ik dus wel even zoet mee geweest.

Hiernaast is het ontwerp te zien dat daar uitgerold is. Ik heb in dit ontwerp zelfs nog blokjes gebruikt die helemaal niet bestaan; de schuine dakdelen in de twee torens. Die zou ik zelf wel maken.

Je ziet dat dit maar een half kasteel is en dat zat me een beetje dwars. Als ik het goed zou doen, dan moest de achterkant ook natuurlijk. Daar had ik echter maar weinig foto’s van, op internet zijn nauwelijks foto’s van de achterkant van het kasteel te vinden. Dus dat moest deels ook op gevoel worden vormgegeven.

Roze Kasteel2Ondertussen was ik er al achter gekomen dat LEGO® zelf een gratis programmaatje heeft om je ontwerp in te maken: LEGO® Digital Designer. En het handige is; met één druk op de knop bestel je je ontwerp in de webshop van LEGO®! Het enige nadeel is dat niet alle blokjes beschikbaar zijn. Maar met een beetje fantasie bouw je daar gewoon omheen, want die blokjes zijn immers wel op www.lossestenen.nl te bestellen. Met die gedachte in mijn achterhoofd maakte ik het volgende ontwerp:

De felgekleurde delen staan voor de blokjes die ik er nog bij moest bestellen. Zoals je ziet is het kasteel niet roze, maar wit. Ook de kleuren zijn beperkt in het programma. Bovendien bestaan er nauwelijks roze LEGO-blokjes. In ieder geval niet genoeg om een heel kasteel van te bouwen. Het kasteel zou ik later roze schilderen.

Op 19 mei dit jaar (2008) heb ik het gebouw bij LEGO® besteld en 28 mei kon ik aan de slag met de doos! Na een dagje bouwen werd voor het eerst een beetje zichtbaar hoe het nieuwe thuis voor de Ooiters eruit zou komen te zien

SPA51367De ontbrekende blokjes had ik een tijdje later ook binnen een na een aantal lagen verf was het bouwwerk ook roze. De turquoise details die ik er daarna met een penseel opzette, maakten het helemaal af. Nu had de Gouverneur in ieder geval weer een Roze Kasteel!

SPA51815

9 reacties

 1. Het ziet er geweldig uit, Paul.
  Maar begrijp ik het nou goed dat wanneer je in dat LEGO-programma om het even wat dan ook ontwerpt, je dat vervolgens kunt bestellen? En dat krijg je dan thuisgestuurd? Dat moet toch een kostbare aangelegenheid zijn, lijkt me?!
  En aan de hand waarvan maakte je als tienjarige eigenlijk je bouwtekeningen? Van foto’s? Knap hoor!
  Overigens zou ik wel een frontaal totaalaanzicht van het Roze Kasteel willen zien, kan dat?
  In ieder geval ziet het er ontzettend goed uit!
  Ben benieuwd naar het vervolg!
  Groet
  John

 2. Hoi John,

  Dat is inderdaad niet echt goedkoop; je betaalt immers per blokje en LEGO is sowieso duur. Bovenstaand ontwerp heeft me ongeveer 250 euro gekost alleen al aan blokjes.
  Op mijn 10de gebruikte ik vooral mijn eigen herinneringen en de video-opnames van de eerste televisieserie die ik heel vaak heb gekeken. Van daaruit ging ik bouwen met de steentjes die we in huis hadden en daarvan maakte ik vervolgens de tekening.

  Groeten,
  Paul

 3. Goedendag Paul!
  Wat heerlijk om thuis ook ’n Roze Kasteel te bezitten!
  Ik, als voormalige Luie Lakei, ben weer helemaal thuis als ik uw bouwsels zie! Mijn complimenten!

  Groet!
  Luc

 4. Dag Luc,

  Als je je nog meer thuis wilt voelen, hou de weblog dan ik de gaten, want er komt nog veel meer aan. En ja, ook je luiwagen heb ik inmiddels gebouwd! Dus daarover later meer.

  Tot Ooit!
  Paul

 5. Pingback:de Yurre (UDO, Unidentified Digging Object) | Het Land van Ooit van LEGO – Weblog

 6. Pingback:Bricklink | Het Land van Ooit van LEGO – Weblog

 7. Pingback:Een nieuw Roze Kasteel | Het Land van Ooit van LEGO – Weblog

 8. Pingback:Een nieuw Roze Kasteel – Ooitgebouwd

 9. Pingback:De Luiwagen van de Luie Lakei – Ooitgebouwd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.