Theaterlicht in het Manegetheater

Nieuwe verlichting

Een jaar geleden schreef ik over de LED-verlichting die ik in het Manegetheater gebouwd had. Ik gebruikte daar een RGB LED-strip voor en het resultaat was spectaculair. Maar ik maakte me er wel wat makkelijk van af. Het gevoel van een echt theater kreeg je er niet bij. De lampjes op de strip gaven veel te verspreid en  te veel licht. Ze lichtten de hele arena in één kleur egaal uit en dus ook de tribunes. Wat mij van het Manegetheater in Het Land van Ooit vooral bijstaat is hoe donker het er binnen was en ook werden er vaak verschillende kleuren licht naast elkaar gebruikt, zoals het licht op de tribunes dat de kleur van de banken versterkte. De wens om de verlichting in het LEGO-Manegetheater te veranderen was er dus al een tijdje, maar tot voor kort leek het me een te grote klus om het aan te pakken. En wist ik ook niet hoe.

LandVanOoitOriginals 24 Manegetheater
Een kijkje in het interieur van het originele Manegetheater in Het Land van Ooit

Inspiratie

Afgelopen februari was er in Goes de jaarlijkse modelbouwshow. Ik ben daar een kijkje wezen nemen omdat ook veel leden van de LEGO-fanclub ‘de Bouwsteen’ daar exposeerden. Velen hadden weer flink hun best gedaan. Jammer dat het me niet lukte daar ook zelf mijn Land van Ooit van LEGO te laten zien. Volgende keer wellicht?

Naast de LEGO-tentoonstelling was er ook van alles te ontdekken op het gebied van modelbouw. En één van de modelbouwers had een concertpodium gebouwd van ca. 15 cm breed waar een voltallig orkest op speelde. Het podium werd uitgelicht met losse LED-lampjes, gemonteerd op een rail. De lampjes in verschillende kleuren leken erg op theaterlampen en werden afwisselend aan- en uitgezet met de computer.

SPA53804
Het miniatuur concertpodium in Goes

Losse LED plastic-led-holder-cDoor plastic LED-houdertjes omgekeerd op de lens van de LED te monteren, lijken het net de kleppen van een theater spot. Ander voordeel van de kleine losse LED-lampjes is dat ze een kleine stralinghoek hebben; ze maken een kleine lichtbundel die je goed kunt richten. Ook zijn deze lampjes in alle kleuren verkrijgbaar: rood, groen, blauw, geel, oranje, roze, wit, warm-wit.

Ook vertelde de standhouder mij dat er een elektronica module bestond, genaamd LichtOrgel, die je kunt programmeren. Zo kun je de lampjes op een zelf te bepalen manier aan en uit laten gaan. De module heeft 24 uitgangen die elk op 4 verschillende manieren in 8 stappen geprogrammeerd kunnen worden. Een veelzijdig apparaatje dus.

Solderen

Ondanks het vooruitzicht van een grote soldeerklus besloot ik er toch maar aan te beginnen. Ik schafte een LichtOrgel aan en bestelde de benodigde LED’s op internet. In totaal zitten er 75 losse LED’s in 6 verschillende kleuren in en ca. 24 meter elektriciteitsdraad. LED’s worden aangestuurd met gelijkspanning. Het is daarom van uitermate groot belang dat je de plus en de min goed aansluit, anders doen ze het niet. De plus gaat aan de rail, de min gaat met elektriciteitsdraad naar de LichtOrgel module. Daarnaast moet er bij elke LED ook een weerstandje in serie geschakeld worden om te voorkomen dat deze doorbrandt. Het heeft dan ook behoorlijk wat werk gekost om alles uit te zoeken en te solderen, maar het is gelukt. En alle draadjes netjes weggewerkt in het dak.

SPA54042SPA53977

De gesoldeerde LED-lampjes in alle zes de kleuren hangend aan een rail.

Programmeren

Het LichtOrgel is met de computer vrij simpel te programmeren. Er is een simpel programmaatje voor waarin je de 8 stappen per uitgang op kunt geven. Naast stappen kun je ook kansen opgeven; daarmee geef je de kans op dat het lampje aan gaat. Maar hoe verdeel je 75 lampjes over 24 uitgangen? Dat was nog een hele puzzel. Boven elke tribune hangen 3 lampjes van elke kleur, dus in totaal zijn er van elke kleur 12 lampjes. Van de kleuren rood, blauw en groen zijn de 12 lampjes tegelijk te besturen, maar van de kleuren roze en oranje zijn de lampjes per drietal te besturen. De witte lampjes bestuur je op hun beurt individueel. Daarnaast worden de vier tribunes elk met een lampje in hun eigen kleur uitgelicht. Deze vier lampjes staan samen op één uitgang. En tot slot zitten er nog drie witte spots in de nok verstopt.

Het volgende filmpje laat het resultaat zien.


9 Responses to Theaterlicht in het Manegetheater

  1. Pingback:Leonie

  2. Pingback:tamara

  3. Pingback:paultox

  4. Pingback:merlijn

  5. Pingback:Jonkheer Ed

  6. Pingback:Paultox

  7. Pingback:Esther

  8. Pingback:paultox

  9. Pingback:Ashley