De Luiwagen van de Luie Lakei

Ruim een half jaar geleden liet ik op dit weblog weten dat ik bezig ben met het bouwen van Bellerose. De rozentuin achter Het Roze Kasteel, waar het treintje van de Luie Lakei rondjes rijdt. Eindelijk, na veel gepruts en gepiel is het gelukt deze Luiwagen aan de praat te krijgen. De bedachte aandrijving voor het karretje, bleek minder goed te werken en vereiste nog veel aanpassingen.

De aandrijving

Op LEGO-World had ik inspiratie opgedaan voor een aandrijving met behulp van radartjes en een ketting. De ketting schakel die door LEGO® worden gebruikt als rupsbanden kun je hier goed voor gebruiken.

SPA53403
Nu ziet het er nog niet uit, maar dit was een eerste opbouw van het aandrijfsysteem voor het treintje.

Linksachter op de bovenstaande foto zie je één van de vier bochten die in het parcours verwerkt zijn. Om het treintje makkelijk te laten glijden heb ik geen gebruik gemaakt van rails, maar van tegels. Rails zou er immers voor zorgen dat het treintje veel te hoog op de wielen komt te staan, wat niet past bij het ontwerp van de karretjes. Bovendien zijn de vier bochten te scherp voor de LEGO-rails.

SPA53409SPA53411
Om de bochten te betegelen moest er heel wat zaag en snijwerk aan te pas komen.

De aandrijving bevindt zich onder de tuin. Eén van de tips die ik meekreeg op LEGO-World was om de radartjes makkelijk toegankelijk te maken. Mocht er iets mis zijn met het systeem, dan kun je er zo makkelijk bij om het te repareren. Daarom heb ik de tuin zo gemaakt dat er twee simpele delen makkelijk te verwijderen zijn om toegang te hebben tot de aandrijving.

SPA53519SPA53518
Een kijkje in de machinekamer van Bellerose. De kamer is afgedekt met twee makkelijk te verwijderen delen.

Eén van de twee delen – het middendeel – is een simpele grondplaat van 16 bij 32 noppen. Deze rust op technic balken van 1 bij 16 (de drie gele en twee zwarte op de foto). Het andere deel rust op tegels, waardoor het min of meer los ligt.

De tuin

SPA53425 SPA53422
Tuinlieden en bouwers aan het werk bij de aanleg van de tuin

Na het bouwen van de machinekamer moest de tuin worden aangekleed. Bijzondere objecten in de tuin zijn de blauwe regens die tegen lantaarnpalen aangroeien, het fonteintje van gravin Rondalia en het roze, achthoekige theehuisje.

SPA53521
De blauwe regen

Voor de blauwe regens heb ik gebruik gemaakt van een bijzonder LEGO-onderdeel. Er bestaan namelijk flexibele rubberen slangetjes met een buitendiameter van 3 mm. Deze slangetjes kunnen precies door de open noppen van de bladeren en de ronde 1×1 steentjes en klemmen bovenaan in klemmetjes. In de kleur bruin zijn deze echter zeer zeldzaam, waardoor deze tuin wel een erg kostbare aangelegenheid zou worden. Daarom ben ik naar de bouwmarkt gegaan voor simpel montagedraad. Dit bleek precies dezelfde buitenmaat te hebben waardoor het goed als takken kan functioneren.

SPA53526
SPA53527
Het lievelingsplekje van gravin Rondalia

Dit fonteintje was een klein puzzeltje. De ronde schotel van 4 bij 4 noppen moest namelijk op de kop komen en toch bevestigd worden op de grondplaat. Daarnaast zit ook de kleine schotel van 2 bij 2 op zijn kop. Door het geheel te rijgen aan een afgeknipte speer, blijft het geheel in elkaar zitten. Bovenop afgemaakt met een grijs gespoten ijsje.

SPA53524
Het roze theehuisje met het gouden dak

Dit huisje vergde veel schilderwerk. De kleuren roze en licht turkoois komen niet vaak voor. De gouden elementen in het dak komen uit de nieuwe Atlantis serie van LEGO®. De schuine muren zijn gemaakt van gestapelde koplamphouders met 1×2 tegels.

De eerste succesvolle proefrit

En dan is het tijd om het treintje te laten rijden. Met een gepaste snelheid uiteraard, zoals je die van een Luie Lakei kunt verwachten; zeer traag! Hieronder kun je een filmpje zien van de eerste geslaagde proefrit van het wagentje. Hopelijk houdt hij het op LEGO-World 10 dagen vol.


29 Responses to De Luiwagen van de Luie Lakei

 1. Pingback:tamara

 2. Pingback:tamara

 3. Pingback:John Rabou

 4. Pingback:John Rabou

 5. Pingback:Jonkheer Ed

 6. Pingback:Jonkheer Ed

 7. Pingback:FreekW

 8. Pingback:FreekW

 9. Pingback:paultox

 10. Pingback:paultox

 11. Pingback:Leonie

 12. Pingback:Leonie

 13. Pingback:paultox

 14. Pingback:paultox

 15. Pingback:John Rabou

 16. Pingback:John Rabou

 17. Pingback:paultox

 18. Pingback:paultox

 19. Pingback:John Rabou

 20. Pingback:John Rabou

 21. Pingback:paultox

 22. Pingback:paultox

 23. Pingback:Rick!

 24. Pingback:Rick!

 25. Pingback:René Valk

 26. Pingback:René Valk

 27. Pingback:Een nieuw Roze Kasteel | Het Land van Ooit van LEGO – Weblog

 28. Pingback:Een nieuw Roze Kasteel | Het Land van Ooit van LEGO – Weblog

 29. Pingback:Een nieuw Roze Kasteel – Ooitgebouwd